Nest ledelsesdag i Roskilde

Af: Katrine Tranum Thomsen

Roskilde Kommune arbejder med både klassisk Nest, hvor visiterede børn med autisme går sammen med børn fra skoledistriktet i Nest klasser på Absalon Skole. Sideløbende med det er der en række skoler, der arbejder med Nest inspireret pædagogik som en tilgang til at lykkes som folkeskole med at være en bedre skole for flere børn. Jeg har gennem den sidste årrække været involveret i det sidste på forskellige måder. På Trekronerskolen har jeg de sidste to skoleår arbejdet med kompetenceudvikling på en række årgange sammen med deres kompetenceteam, der har fulgt årgangene tæt. Gennem dette skoleår har tre andre skoler i kommunen slået sig sammen, og jeg har i samarbejde med forvaltningen afholdt et forløb, hvor årgange på tværs af Himmelev Skole, Gadstrup Skole og Lynghøjskolen er dykket ned i Nest pædagogik og i teams har udviklet deres pædagogiske og didaktiske tilgange inspireret af Nest. Det er tre forskellige måder at arbejde med skoleudvikling og samtidig går noget igen i ledelsesopgaven. Fra forvaltningens side ønsker man at understøtte lederne i at følge kompetenceudviklingen, og vi blev enige om at afholde en lederdag med fokus på ledelse af Nest udviklingen. Vi samlede alle skolerne med henblik på at få nye input til opgaven med ledelse af Nest og videndele med hinanden på tværs af erfaringer. Det blev en dag fyldt med energi i forhold til at forstå og bruge Nest som et godt bud på at arbejde med nogle af de opgaver, folkeskolen står med, samtidig med en erkendelse af, at Nest pædagogik ikke er målet i sig selv, men et middel til at styrke robuste fællesskaber i klasserne. 

Vi startede dagen med en kort introduktion til Nest, for selvom alle skoler har arbejdet med Nest gennem længere tid, kan ledelserne komme langt væk fra indholdet eller være kommet til undervejs og være usikker på, hvad Nest egentlig er for en størrelse. Herfra lavede vi tre interviews med de tre forskellige måder og tidshorisonter i arbejdet med Nest. Det blev en rørende proces, hvor det blev tydeligt, at alle kan lære noget af alle. I arbejdet med skoleudvikling bliver man aldrig færdig som ledelser. Alle gav udtryk for, at det var væsentligt at holde gryden i kog fra ledelsesmæssigt hold og have en ide om, hvad man ville med Nest arbejdet. Samtidig gav det også en fornemmelse af, at det aldrig blev for sent at vende tilbage til det ledelsesmæssige udgangspunkt. Hvorfor er det, at vi arbejder med Nest, hvordan kan og skal det støtte opgaven i folkeskolen, og ikke mindst hvordan skal det orkestreres og organiseres på den enkelte skole. 

Vi dykkede efterfølgende ned i, hvordan man som ledelse kan støtte forandringer i medarbejderes praksis, fordi Nest tager udgangspunkt i, at vi skal øve os og praktisere Nest for at udvikle den pædagogiske praksis. Det er ikke nok at få viden om Nest og deltage i x antal undervisningsgange. I den forbindelse talte vi om aktionslæring som princip både i forhold til at indføre og lære Nest praksis, men også som en understøttelse af børnesynet i Nest, hvor vi fortløbende arbejder med at tilpasse pædagogik og indsatser i klassen til den børnegruppe, der er. Det er en omfattende opgave at støtte alle skolens teams i deres aktionslæringsarbejde som ledelse, så også brugen af ressourcepersoner, vejledere og/eller fyrtårne blev introduceret og drøftet. Med de dilemmaer, der er med distribueret ledelse og den svære opgave det kan være som kollega at understøtte andre eller eget teams udviklingsarbejde, hvilket igen kræver både organisering og tæt følgeskab til de medarbejdere, der står med den opgave. Et konkret greb, vi landede på, var at lave en fælles kommunal Nest besøgsskabelon, som både ledere og ressourcepersoner kan bruge til at understøtte besøg og feedback til medarbejdernes Nest arbejde. 

Vi sluttede dagen af med, at alle skolerne lavede deres egen plan for organisering og fordeling af opgaver, roller og ansvarsområder af deres Nest ledelsesopgaver. En opgave med et fortsat liv, som forvaltningen vil følge og indsamle viden omkring, så alle i kommunen kan få fornøjelse af en Nest ledelsestjekliste. 

Ledelse af Nest er ligesom alt andet ledelse og kompetenceudvikling kompleks og mangefacetteret. I bedste Nest stil blev erfaringen også på denne dag, at opgaven kan støttes ved at orkestrere læring og erfaringer i et trygt rum med tydelig rammesætning og en mild atmosfære, hvor forskelligheder og ligheder kan deles og komme alle til gavn. 

Hvordan Nest inspireret pædagogik kan finde vej ind i en skoles liv?

Af: Stine Clasen

Skolens ledelse har valgt at bruge kommende skoleår på implementering af Nest inspireret pædagogik. Der er derfor planlagt fem mødegange hen over kommende skoleår. Her vil der være inspirationsoplæg efterfulgt af afklaring og formulering af læringsmål og prøvehandlinger, der afvikles i mellemperioderne. Der er hyret en Nest konsulent ind til at designe og forestå kompetenceforløbet i samarbejde med ledelsen.

På den første kursusdag deltager ud over det samlede pædagogiske personale, lærere, pædagoger og vejledere, også de tilknyttede PPR konsulenter og psykologer ligesom skolens kontor og servicepersonale deltager. Det er afgørende at alle involverede professionelle på skolen er orienteret om den kommende indsats. 

Ledelsen har forud for første kursusdag deltaget i Nest konferencer samt været på studiebesøg på skoler, der har Nest klasser og læst relevant litteratur. I designprocessen er de blevet opmærksomme på, hvad det kræver af dem som ledelse i henseende til at deltage hele vejen igennem og løbende følge op på processen. Tidligere har de været mere vant til at sætte kompetenceforløb i gang på lidt andre vilkår. I en Nest sammenhæng er der et helt særligt fokus på betydningen af en vedholdende, insisterende og modig ledelse. 

Ledelsen er klar over, at når de vælger at ville arbejde Nest inspireret på hele skolen, så vil der opstå modstand på forskellig vis. Fordi Nest lige præcis handler om fælles værdier, og at noget ikke er til diskussion. Det kan for nogle opleves som en udfordring i forhold til ideen om metodefrihed. Som ledelsen udtrykker det: ”Det handler ikke om metodefrihed, men om metodeansvar!” De er enige om, at de vil være afklarede og gennemsigtige i deres forventninger til det pædagogiske personale, til elever og til forældre.

Det vil de blandt andet gennem udvikling af deres egen og lokalt tilpassede Nøddeskalsmodel. Her vil det blive tydeligt for alle, hvilke værdier skolen står på, hvordan der organiseres i forhold til og rammer, hvordan der samarbejdes både med eksterne parter og internt på skolen og ikke mindst hvilke pædagogiske metoder og strategier, der prioriteres og i hvilken rækkefølge, de skal implementeres på hele skolen hen over det kommende skoleår.

Ledelsen vil i forløbet samarbejde med skolens vejledere om at udvikle en form for tjekliste, som teamene kan bruge internt for at holde øje med, at de gør det, de siger. Ledelsen planlægger at komme på besøg i klasserne to gange årligt for at kunne være en del af udviklingen. Skolens vejledere vil også komme på besøg i klasserne to gange årligt med henblik på at understøtte implementeringen af de valgte Nest metoder.

Ledelsen og et antal lærere og pædagoger udgør en arbejdsgruppe, der designer et informationsmateriale til brug på forældremøderne op til skolestart. Fordi det er vigtigt og afgørende, at også skolens forældre er orienterede om den kommende indsats. Ledelsen er opmærksomme på, at hvis det skal lykkes at få udvalgte Nest værdier, tankegange og metoder til at slå rødder på skolen og dermed styrke de inkluderende fællesskaber og samtidig kompetenceudvikle personalet, så skal alle kende til forløbet og de forventninger, der er til alle uanset hvem de er og hvilke roller og ansvar, de har i skolens liv. 

Det første tema i forløbet vil handle om de fysiske rammer og den betydning et kodet, opryddeligt, struktureret og visuelt understøttet læringsmiljø kan fremme overblik, tryghed, trivsel og læring for alle elever. Efter oplæg om hvordan et klassisk Nest lokale kan se ud, vil personalet gå ud i deres respektive klasserum/sfo lokaler og her tage stilling til, hvad de vil fokusere og handle på. Ud fra de mange h’er: Hvad hvorfor, hvornår, hvordan, hvor længe og hvem gør hvad. Herefter samles de i plenum for at bevidne fokuspunkter, de har valgt. Efterfølgende kursusgang vil indledes med en opsamling på de erfaringer, der er gjort: Hvad er lykkedes og hvad har været en udfordring? Hvordan er eleverne inddraget og med hvilke erfaringer?

Når skoleudvikling sker på et Nest inspireret fundament, betyder det en samstemthed omkring børne- og læringssyn, organisering, samarbejde og pædagogiske metoder. Det er et ambitiøst projekt, som kræver forpligtet involvering og til gengæld styrker og nærer en skole for alle.